Aanleiding

Hieronder kun je lezen wat de aanleiding was voor de serie en wat de samenloop van omstandigheden was waardoor de serie gemaakt werd. Een stukje uitleg over de link met Togo kun je vinden op de pagina ‘zending in Togo’.

Gebedsbijeenkomst in Togo, West-Afrika

Hoe onze plannen veranderden, met deze serie als gevolg

Toen Alexandre, mijn echtgenoot, zijn theologiestudie in Brussel afgerond had, begonnen wij met de voorbereidingen voor onze terugkeer naar Togo. In januari 2020 kochten we tickets voor onze vluchten op 23 juli. Het leek ons destijds heel mooi om net voor ons vertrek, op zaterdag 11 juli, een dag te organiseren waarop we, samen met onze achterban en supporters, na konden denken over het belang van gebed voor de zending. Wij hebben zeker de gebeden van onze achterban nodig! Tevens konden vrienden en gemeenteleden op die dag afscheid van ons nemen. En zo gebeurde het dat ik in januari op zoek ging naar een spreker voor deze ‘mini-conferentie’. Binnen een aantal weken had ik contact gehad met meerdere potentiële sprekers. Zij waren allemaal enthousiast over het initiatief, maar waren om uiteenlopende  redenen precies op die datum verhinderd. Uiteindelijk beloofde één spreker te komen… maar hij schreef wel ‘dat het reizen wellicht wat lastiger zou zijn’…

Daarna volgden de rare weken van een totale lockdown en zagen wij onze plannen voor terugkeer verdampen. Maar ook wij ontdekten de mogelijkheden die er online zijn… en inmiddels wist ik met zekerheid dat alle redenen waarom de sprekers verhinderd waren, inmiddels ook geannuleerd zouden zijn. Vandaar dat ik toen de sprekers opnieuw benaderd heb om hen te vragen om digitaal een bijdrage te leveren aan een online serie over gebed, en dat deden ze graag. Inmiddels staat deze serie dus nu online! Het is een serie boordevol Bijbels onderwijs waarin veel aspecten van gebed aan bod komen. De serie bevat elf lezingen over het belang van gebed voor de uitbreiding van Gods Koninkrijk. Acht van deze lezingen zijn in het Engels en hebben Nederlandse ondertiteling. Iedere lezing wordt gevolgd door gespreksvragen. De serie is bedoeld voor verenigingen, huisbijbelkringen, TFC’s of gebedskringen. Een van de aspecten die in de serie benadrukt wordt, is het belang van eendrachtig gebed door de gemeente.

In Togo heb ik regelmatig gekookt op een houtskoolvuur. Uiteraard deden de puriteinen dit ook. Ook zij wisten dat onopgerakelde kolen niet gloeien en ook geen warmte afgeven: Unstirred coals do not glow nor give heat. Naast ieder houtskoolvuurtje ligt, ook hier in Togo, een metalen pook. Af en toe hebben kolen het nodig om een beetje opgepord te worden, zodat ze weer meer warmte geven. Ikzelf ben, al ondertitelend, er zeker achter gekomen hoe koud ik eigenlijk wel niet was! Voelen jullie je ook af en toe ver van God en koud van binnen??? Laten we bidden dat de Geest deze serie zal gebruiken om ons en vele anderen op te porren tot meer gebed, met als gevolg: grotere liefde tot God, grotere warmte tot elkaar en een snellere groei van Zijn Koninkrijk!